6 Milyon Kişi Key Ödemesi Bekliyor

Listede adı olmayanlar veya eksik ödeme yapılan altı milyon kişi Konut Edindirme Yardımı alacakları için 28 Haziran'ı bekliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve kamu kurumları 28 Aralık 2008'de yayınlamaları gereken ikinci listeyi yetiştiremeyince TBMM tarafından altı aylık süre verilmişti. Bağ-Kur’lular ve Bağ-Kur emeklileri içinse KEY ödenmedi. - Konut Edindirme Yardımı (KEY) alacakları, 28 Temmuz 2008'de Ziraat Banka'larınca ödenmeye başlanmış ancak milyonlarca hak sahibinin adı ya listelerde yer almamış ya da hak ettikleri rakamlar ödenmemişti. Yasal haklarını kullanan yaklaşık altı milyon kişi 28 Ekim 2008 gününe kadar itirazlarını yaptılar. İsteyen sözleşmeliler KEY’e dahil oldular. İkinci listenin en geç bu tarihte açıklanması gerekiyor. Haklarını alamayan yaklaşık altı milyon kişi ikinci listenin açıklanmasını bekliyor. keyodemeleri. KİMLER İÇİN ÖDENDİ, KİMLER İÇİN ÖDENMEDİ? 1987–1995 tarihleri arasında özel veya kamu sektöründe işçi veya kamuda memur olarak çalışanlar için olduğu gibi, o dönemi emekli olarak geçirmiş ve bağımsız bir evi olmayan SSK ve Emekli Sandığı emeklileri için de KEY ödendi. KESİNTİ dokuz YIL SÜRDÜ, GERİ ÖDENMESİ 13 YIL 9 yıl süren KEY ödemeleri, 1987 yılının Ocak ayında uygulamaya konulan 3320 sayılı “Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun” gereğince dokuz kişiden fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenlerince işçileri için ve tüm devlet çalışanları için de devlet, işçi-memur ücretinden kesinti yapmaksızın maktu bir parayı (KEY yardımı) çalışanları adına Emlak Bankası'na ödemişti. Ancak kamu kurumları ve SGK, isim listelerini muntazam tutmadıkları için hak sahipleri haklarını ilk ödemede alamadılar. Kamuda çalışan işçi ve memurlar için çalıştıkları kurumlarca, özel sektör çalışanları için SGK, isim listeleri ile bu isimlere göre kaç lira KEY ödemesi olduğunu belirten listeleri 28 Şubat 2008 günü Tasfiye Halindeki Türkiye Emlak Bankası’na verdi. 12 MİLYON KİŞİYE ÖDEME YAPILDI 1995 yılı sonunda da KEY’e son verildi.

Adına KEY ödenmiş kişi sayısı ise vefat edenlerin geride kalan mirasçıları ile birlikte yaklaşık 12 milyon kişiyi buldu. Kamu İktisadi Teşekkülleri veya kurumlarında memur gibi çalışan sözleşmeli personelden zorunlu KEY kesintisi uygulaması yapılmadı. com web sayfasından vatandaşlık numarası ve sosyal güvenlik numarası ile öğrenilebilen isim listelerinde bulunanlar için de KEY rakamlarında eksiklikler mevcut. www. Emekliler, ölen hak sahipleri, mirasçılar ve boşanmış kadınlarla birlikte Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 20’si KEY’de hak sahibi oldu. Bu süre 28 Haziran Pazar günü sona eriyor.